Training | Eens kijken waar Luna staat

Afgelopen week had ik contact met Bruno van Doggytalk om te informeren wanneer Luna terug naar de lessen zou kunnen komen. We spraken af dat we eerst een persoonlijke training zouden inplannen om te zien wat Luna nog wist en hoever ze ondertussen staat.

Gisteren was het dan zover. Bruno kwam bij ons thuis langs en we namen Luna mee naar een plekje waar we veilig konden bekijken hoe ze op verschillende speeltjes zou reageren en hoe ze met andere honden zou omgaan. Luna heeft namelijk een ‘gedragsprobleempje’ naar andere honden toe. Aangezien het in haar instinct zit om te drijven, probeert ze dit namelijk ook te doen bij andere dieren dan vee. Ook bij honden dus! In combinatie met haar onzekerheid durft ze soms ook blaffen naar andere honden wat nogal intimiderend kan overkomen.

Eerst bekeken we hoe ze reageerde op verschillende speeltjes en geluiden. In de lessen leren honden namelijk ook dat ze vreemde objecten en geluiden mogen negeren en hun aandacht moeten houden bij de commando’s die hun baas geeft. Dat legt natuurlijk een behoorlijke verantwoordelijkheid bij de baas. Het gaat in deze vooral om sirenes, ratels, piepgeluiden e.d. In onze drukke samenleving is het echt een voordeel als je hond daar niet op reageert, maar vertrouwt op jouw oordeelsvermogen.

Daarna moest Luna een aantal oefeningen op zitten en liggen doen, terwijl de honden van Bruno ook in de buurt waren. Op de eerste hond reageerde ze eigenlijk nauwelijks. Ze liet hem zonder problemen in haar buurt en volgde mijn commando’s op. Ze bleef zitten of liggen wanneer ik dat vroeg. Op de tweede hond reageerde ze wel. Blijkbaar dacht ze dat Juliette een schaap was en ze gedroeg zich alsof ze een kudde schapen bijeen zou drijven. Maar na een aantal keer opnieuw beginnen, was de beloning voor het opvolgen van mijn commando’s blijkbaar behoorlijk interessanter dan Juliette drijven.

We lasten even speeltijd in en ze mocht haar favoriete spelletjes apporteren nog eens spelen. Daarna werd de ‘onderbreking’ geoefend waarbij de hond wordt geroepen maar voor ze bij jou zijn, wordt hen gevraagd om te gaan zitten of liggen, wat ze dan ook onmiddellijk moeten doen. Deze oefening is een beetje wennen voor Luna, maar de voedselweigering ging vrij vlot.

Uiteindelijk was het oordeel dat we Luna meteen terug in de groep laten les volgen en dat ze meteen een niveau hoger mag starten waar we deze zomer eindigden. Ik ben trots op mijn meisje en ik kijk uit naar de komende zondagen waarbij we in de ochtend samen een uurtje gehoorzaamheid gaan volgen. Een nieuwe uitdaging voor mijn actieve hond!

1554629_10204929516975457_7199594386821301009_n

Foto door K. Verhelst

 

15 thoughts on “Training | Eens kijken waar Luna staat

  1. Pingback: Training | Nat en koud! | Galabria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s